Translate

MYXÖDEM

Det var år 1875 som Sir William Gull presenterade de första fallstudierna på hypotyreos till The Clinical society of London Dr. William Ord lanserade 1878, efter att ha obducerat en hypotyreos kvinna, och där kom begreppet myxödem till för första gången. Mucin en geleartad mykös vävnad som förekommer normalt i alla vävnader, men man hittade detta ämne i mycket högre grad hos denna kvinna. 

.Mucin samlar väska och anrikar sig hos hypotyreota i högre grad än de som inte är sjuka i hypotyreos. Framförallt runt ögonen och på överarmarna. Men detta förekommer inte hos alla. Kunskapen om hypertyreos, myxödem under de första årtiondena var baserade på den enda diagnostiska metoden på patientens symtom samt på de fysiska observationerna.


Läs mera om detta här.


På 1960 talet började man att billigt massproducera syntetiskt levotyroxin, L-T4, som idag är en av de vanligaste medicinerna i världen. Torkad svinsköldkörtel försvann efter ett tag nästan helt från marknaden.




Myxödem tillhör de symtom som är kännetecknade för hypotyreos. Det ger ett väldigt svullet utseende i ansikte och kroppen. Det ser ut som en övervikt/ fettansamlingar men så är det inte. Det funkar inte med dieter, motion eller vätskedrivande medel mot myxödem, enbart rätt individanpassad medicin. Myxödem kan även påverka dina muskler och leder som gör att du får en försämrad rörlighet och även värk i kroppen.





Dr G.R Murray var den första läkaren att bota ett fall av svår hypotyreos med injektioner av animalt sköldkörtelextrakt, deta var år 1891. Så småningom övergick man till att använda torkad svinsköldkörtel som också hade den bästa effekten. I den naturliga innehåller den alla sköldkörtelns hormoner såsom: T4, T3, T2, T1 samt calcitonin.

När torkad svinsköldkörtel så småningom försvann nästan helt ifrån marknaden, så började man att sluta undervisa om detta läkemedel i de medicinska skolorna.


Det finns självhjälpsgrupper på facebook för den som har myxödem, om man vill vända sig till andra med samma symtom för tips och råd. Det sägs att en del har blivit hjälpta mot myxödem av NAC och C-vitamin.



I grupperna nedanför finns mycket information och sammanfattningar.






Kommentarer